tiistai 28. helmikuuta 2017

Miten opin tekemällä?

Oppisopimustoimisto järjestää yhdessä SoMeCo:n kanssa instagram-kampanjan ja me bloggarit saimme tehtäväksemme kirjoittaa blogitekstin aiheesta: Miten opin tekemällä? Ensin ajattelin, että apua, kamalan vaikea aihe, mutta kun ajatusta kypsyttelin jonkin aikaa niin ajatuksia alkoi tulla.

Eli siis mitä tekemällä oppiminen on minulle? Olen aina ollut sellainen, etten oikein jaksa keskittyä teoriaan ja lukemalla oppiminenkin on ollut vähän niin ja näin.

Aiheeseen liittyvä kuva

Työssäoppimisissa olen huomannut, että kun näen, miten asiat hoidetaan ja miten ne kuuluu tehdä, niin osaan sitten tehdä perässä. Ei esimerksiksi vaippoja opi vaihtamaan kirjaa lukemalla tai injektiota pistämään opettajan kertoessa siitä. Kyllä se on pakko itse kokeilla ja ymmärtää, miten se tapahtuu. Vaikka tulisi virheitä, niin niistäkin oppii ja seuraavalla kerralla osaa jo paremmin. Myöskin sen olen kokenut hyväksi, että saa itse ensin miettiä ja yrittää, ennen kuin kukaan näyttää, miten se tehdään. Silloin saa mielestäni enemmän motivaatiota oppimiseen ja on tarve oppia asia paremmin. Toki on sellaisia työtehtäviä, joissa ei ole turvallista tai mahdollista antaa ensin yrittää itse, kuten jokin ihmisen terveyteen liittyvät työtehtävät. Tekemällä oppiminen on konkreettisempaa ja siten oppii juuri sen asian, mihin oppiminen kohdistuu.

Kuvahaun tulos haulle tekemällä oppiminen
https://www.slideshare.net/Nappiparisto/learning-by-doing-tekemll-ammatin-oppiminen-kaija-mattila

"Jos sanot minulle, unohdan.
Jos näytät minulle, muistan.
Jos annat minun tehdä itse, ymmärrän."
-Kungfutse 551-479 eKr.

                                           
SoMeCo ja oppisopimustoimisto järjestävät Instagram-kuvakisan. Pääset osallistumaan siihen alla olevilla ohjeilla.

Kuvakisan osallistuminen:
- Osallistu kuvakisaan jakamalla kuvan siitä, miten sinä opit tekemällä Instagramissa aihetunnisteiden #turunoppisopimus ja #tekemallaoppii kanssa.
- Kisan päätyttyä arvotaan Polaroid-kamera kaikkien osallistuneiden kesken (arvo noin 90 €).
- Jos haluaa osallistua kilpailuun, Instagram-tilin tulee olla julkinen, niin että kisan järjestäjät näkevät osallistumisesi.
- Kampanja-aika on 1.3.-12.4.

Ei muuta kuin osallistumaan :)

tiistai 21. helmikuuta 2017

Ikä ja oppisopimus

Moikka!

Tässä postauksessa kerron vähän siitä, vaikuttaako ikä oppisopimukseen.

Kuka tahansa voi melkein minkä ikäisenä vain aloittaa oppisopimusopiskelun. Aloittaa voi vaikka heti peruskoulun jälkeen aikaisintaan 15-vuotiaana tai vaihtaa ammattia myöhemmin esim. 40-vuotiaana. Iällä ei siis ole vaikutusta siihen, voiko aloittaa oppisopimuksen vai ei. Jos se tuntuu hyvältä vaihtoehdolta itselle, niin siitä vaan tutustumaan asiaan ja hankkimaan itselle ammatti tai lisäkoulutusta.

Moni nuori voi ensin mennä 1-2 kuukauden kokeilujaksolle työpaikkaan, josta on kiinnostunut. Työkokeilujaksoon voi hakea TE-toimiston kautta. Työnantajakin varmasti arvostaa tätä ja saa näin tutustua nuoreen ennen työsuhteen solmimista ja nuori saa kuvan työpaikasta ja siitä, onko se hänelle oikea ala.

Työnantaja voi saada TE-toimistolta koulutuskorvauksen lisäksi palkkatukea. TE-toimistolla on nuorisotakuu, jonka avulla on tarkoitus saada työllistettyä nuoria enemmän. Korotetun koulutuskorvauksen oppisopimus on tarkoitettu viime vuonna 9- tai 10-luokan päättäneille nuorille ammatillisiin perustutkintoihin. Nuorten aikuisten osaamisohjelman kohteena taas ovat 20-29-vuotiaat nuoret aikuiset, joilla ei ole toisen asteen tutkintoa.

Vanhempanakin voi aloittaa oppisopimuksen esimerkiksi, jos on kyseessä alanvaihto, työtehtävien laajentuminen tai haluaa kehittää ammattitaitoa ja osaamista. Yläikärajaa ei ole. Oppisopimuksella voivat opiskella kaikenikäiset. :)

perjantai 3. helmikuuta 2017

Kuulumiset!

Moikka kaikille!

Ajattelin tulla kertomaan pikaiset kuulumiset täältä sairasvuoteen pohjalta. Niinkuin aiemmassa postauksessa kerroin, olin siis kipeä ja olin tämän viikon tiistaina äkillisessä nielurisaleikkauksessa. Nyt en oikein jaksa keskittyä kirjoittamiseen, joten kerron vain kuulumiseni ja ajatukseni tällä hetkellä.

Aloitin viime viikolla työt vuorohoidossa päiväkodissa. Työhaastattelu tuli äkkiä ja työkkärin takia minun piti vastaanottaa työ. En tietenkään tarkoita, ettenkö haluaisi olla töissä. Onhan se parempi vaihtoehto kuin olla kotona 24/7. Ja tämä työ on vähän erilaista kuin tavallisessa päivähoitoryhmässä, koska teen kolmivuoroa.  Ihan mielenkiintoiselta ja mukavalta työpaikalta vaikuttaa tällä hetkellä viikon työskentelyn jälkeen. Sijaisuuteni kestää toukokuun loppuun, joten edelleen on tarkoitus sitä uutta alaa etsiä ja miettiä tämän kevään aikana syksyksi uusi ammatti.

Blogin kirjoittamista aion jatkaa edelleen! Seuraavassa postauksessa sitten vähän enemmän taas asiaa. :)

Piia