tiistai 21. helmikuuta 2017

Ikä ja oppisopimus

Moikka!

Tässä postauksessa kerron vähän siitä, vaikuttaako ikä oppisopimukseen.

Kuka tahansa voi melkein minkä ikäisenä vain aloittaa oppisopimusopiskelun. Aloittaa voi vaikka heti peruskoulun jälkeen aikaisintaan 15-vuotiaana tai vaihtaa ammattia myöhemmin esim. 40-vuotiaana. Iällä ei siis ole vaikutusta siihen, voiko aloittaa oppisopimuksen vai ei. Jos se tuntuu hyvältä vaihtoehdolta itselle, niin siitä vaan tutustumaan asiaan ja hankkimaan itselle ammatti tai lisäkoulutusta.

Moni nuori voi ensin mennä 1-2 kuukauden kokeilujaksolle työpaikkaan, josta on kiinnostunut. Työkokeilujaksoon voi hakea TE-toimiston kautta. Työnantajakin varmasti arvostaa tätä ja saa näin tutustua nuoreen ennen työsuhteen solmimista ja nuori saa kuvan työpaikasta ja siitä, onko se hänelle oikea ala.

Työnantaja voi saada TE-toimistolta koulutuskorvauksen lisäksi palkkatukea. TE-toimistolla on nuorisotakuu, jonka avulla on tarkoitus saada työllistettyä nuoria enemmän. Korotetun koulutuskorvauksen oppisopimus on tarkoitettu viime vuonna 9- tai 10-luokan päättäneille nuorille ammatillisiin perustutkintoihin. Nuorten aikuisten osaamisohjelman kohteena taas ovat 20-29-vuotiaat nuoret aikuiset, joilla ei ole toisen asteen tutkintoa.

Vanhempanakin voi aloittaa oppisopimuksen esimerkiksi, jos on kyseessä alanvaihto, työtehtävien laajentuminen tai haluaa kehittää ammattitaitoa ja osaamista. Yläikärajaa ei ole. Oppisopimuksella voivat opiskella kaikenikäiset. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti